www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Увод и значение на функциите във Adobe Photoshop CS3 Extended !  (Прочетена 13348 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

starsssss

 • Гост
Adobe Photoshop е един от най-добрите професионални софтуери за фотографи, графични и уеб дизайнери, предназначен за работа с графики. Той е идеално решение за тези, които искат да редактират професионално фотографии или да създават качествени уеб графики и сайтове. В новата CS3 версия има много подобрения и нововъведения, които биха предизвикали интерес у всеки - от най-обикновения потребител до професионалиста.

Главна лента с опции

Целта на този урок е да ви запознае с основите и функциите на програмата Adobe Photoshop.  Това е първата част от него, ще обърнем внимание на главната лента с опции. Както сигурно сте забелязали, тя е разположена най-отгоре на вашия екран и представлява ето това:
Нека избройм  менютата по ред, за да разкрием възможностите и как може да ги използваме. Да обрърнем  внимание на по-важните от тях.


1. File

Това е главното меню, или иначе казано – мястото, откъдето се задават основни команди като създаване на ново изображение (New), отваряне на готово (Open) или просто запазване на вече обработеното такова (Save).

- Browse – избирате желаното изображение като посочвате директорията, където се намира то, и съответно можете да видите с подробности неговите характеристики, като например размер, име, резолюция, дата на създаване и др.

- Open Recent – опция за преглед на последните 10 изображения, с които сме работили. Служи за бързо избиране.

- Save As – когато искаме да запазим документа си в определен от нас формат, „цъкваме” на тази опция. От падащото меню Format избираме желаното разширение, като трябва да съобразим, че някои, като например .jpg и .gif, не поддържат по-нататъшна обработка на слоевете.

- Save For Web – когато сме създали например някой web layout или с други думи – бъдещата начална страница на вашия сайт, и искате да я запазите с всичките бутони и картинки, избирате тази опция. Чрез нея и чрез Slice Tool-а, вече можете (очаквайте бъдещ урок за него) да оптимизирате бутоните и отделните части на layout-а. Когато сте готови, просто избирате Save и задавате избрано име с разширение .html.

- Import – по-важното което е, че оттук можете да изберем някой .pdf файл и да го прочетем, като има опция за избиране на желаната страница.

- Automate – ето тук има една „покрита” опция, за която може би малцина знаят, но всъщност ще им се стори полезна, защото си е една екстра. Става въпрос за възможността да си направим собствена галерийка за нашите снимки като изберем опцията Web Photo Gallery. Тази благинка разполага с различни начини за излагане на снимките, Browse меню, откъдето да зададем папката с желаните от нас изображения, начин, по който да се показват те (Thumbnails, Banner, Large Images…) и даже големина, шрифт и начин на разположението им в отделни колони. За да видим точно за какво става дума, ви препоръчвам да й хвърлите един поглед.

- Page Setup – настройване размера на документа.

- Print – отпечатване :)

- Jump To – прехвърляне на документа в програмата Image Ready, което обаче става и с простото натискане на Ctrl + Shift + M.


2. Edit

Тук се намират друг тип основни функции, като например Cut, Copy и Paste. Предполагам знаете за какво се използват те, така че да преминем направо към по-важните в това меню:

- Fill – запълвате изображението с избран от нас цвят.

- Free Transform – опция за промяна размера и формата на картинката, като около него се появяват (отгоре, отдолу, отляво и отдясно) плъзгачи, които  можем да местим в съответните посоки. Със задържане на клавиша Shift можем да уголемим или намалим равномерно изображението.

- Transform – има няколко опции за „трансформиране”:

Scale – върши същата работа като Free Transform.
Rotate – завъртане на изображението.
Skew – след избиране на тази опция чрез местене на плъзгачите в различните посоки може да се получи 3D изглед.
Distort – има почти същото предназначение като предишната опция, само резултатът от разместването на плъзгачите е малко по-различен.
Perespective – плъзгачите се местят респективно един спрямо друг. Ефектът е подобен на предишните 2 опции.

- Define Brush – ако например искаме да създадем свой пакет от Photoshop четки, щракваме на тази опция и автоматично нашето изображение се превръща в четка, която като наименувате, вече можете да използвате.

- Define Pattern – по същия начин можете да създадете готов шаблон от нашето изображение, като изберем тази опция.


3. Image

От тук можем да направим корекция на образа, като например да променим/подменим цветовете или просто да коригираме размерите.

- Mode – промяна на цветовата гама.

- Adjustments:

Levels – Равнища на цветовете. Можем да променяме контраста и различните канали.
Hue/Saturation – Hue определя цвета, Saturation – колко наситен ще бъде той, a Lightness – колко ще бъде ярък.
Desaturate – прави снимката черно-бяла.
Invert – прави образа негатив.

- Duplicate – прави дубликат на нашето изображение като отваря нов документ.

- Image Size – промяна на размера на изображението.

- Rotate Canvas:

180° – завърта образа на 180°.
90° CW – завърта образа наляво под ъгъл 90°.
90° CCW – завърта образа надясно под ъгъл 90°.
Arbitrary – завърта образа под избран от вас ъгъл и посока.
Flip Canvas Horizontal – обръща образа хоризонтално.
Flip Canvas Vertical – обръща образа вертикално.


4. Layer

Това е менюто за създаване и коригиране на слоеве (layers).

- New – създава нов слой (layer).

- Duplicate layer – прави дубликат на избран от нас слой.

- Layer Properties – освен че можем да променяме името на слоя, чрез тази опция имаме възможност и да му зададем цвят, като това може да ни послужи за улеснение (ако работим с голям брой слоеве).

- Layer Style – това е една от най-използваните опции във Photoshop. Оттук можем да изберем и съответно използваме различни по вид ефекти върху layer-а:

Drop Shadow – името говори само за себе си. Можем да приложим сянка към нашия обект, имайки на разположение няколко опции. От Blend Mode можем да променим вида на сянката – дали ще бъде мека, твърда или съвсем забележима. От Opacity променяме непрозрачността. От Angle – ъгъла на падане на сянката. Distance – на какво разстояние от обекта се намира тя. Spread – до колко да се разнесе. Size – съответно променяме размера. Contour – променя контурите на самата светлосянка.
Inner Shadow – вътрешна сянка. Създава ефект на вдлъбнатост на самия обект. Отново има познатите опции като ъгъл, размер, прозрачност и т.н.
Outer Glow – външен блясък. Освен познатите досега опции можем да сменим и  цвета на осветление, като за тази цел си има gradient bar (когато стигна до Gradient Overlay ще обясня за какво става дума).
Inner Glow – същото като Outer Glow, само че светлината е от вътре на самия обект.
Bevel and Emboss – общо взето това е опция за обработка на релефа и контурите на изображението, като за целта разполагаме с няколко начина, които можем  да изпробваме от менюто Style. Самата опция Bevel & Emboss разполага с 2 подопции – Contour и Texture, като от Texture можете да приложиме и готова шарка.
Satin – честно казано и аз не съм много наясно за какво служи тази опция, но пък и досега не ми се е налагало да я използвам. Вижте я и проверете сами.
Color Overlay – избираме цвят, с който да припокрием обекта. Можем да променим непрозрачността.
Gradient Overlay – разполагаме с една скала за промяна на цвета. Кликваме  там, където пише Gradient, и ще ни се отвори нов прозорец, в който има няколко опции. Освен собственоръчно да нагласяме скалата, може да зададем и предварително направени градиенти като цъкнем  върху стрелкичката горе в менюто Presets. Самата скала разполага с 4 слайдъра (2 отгоре и 2 отдолу), като ако цъкнеме на някой от тях може да зададем и цвят. Ако искаме да използваме градиент от цвят към прозрачност трябва да зададем желания цвят в долния ляв и съответно да намалим на 0 непрозрачността на горния десен. Можем да поекспериментираме с цветовете и  да получим чудесни градиенти, които чрез опцията Save да запазим и после по желание да използваме.
Pattern Overlay – от менюто Pattern можем да изберем шаблонна или създадена от нас (по-горе е обяснено как) шарка.
Stroke – очертаване. Избираме цвят (Color), размер (Size), дали ще бъде отвътре, отвън или централно (Position), евентуално коригираме непрозрачността (Opacity) и... воала! :)

- Merge Down – слива слоя, на който сме, с този под него.

- Merge Visible – слива всички видими слоеве в едно.

- Flatten Image – върши приблизително същата функция като Merge Visible, но не отчита кои слоеве са видими и кои - не.


5. Select

- All – избира всичко.

- Deselect – премахва селекцията на обект.

- Reselect – селектира наново.


6. Filter

В това меню се намира едно наистина голямо разнообразие от ефекти, които можем да приложим към нашето изображение. Разполагаме с няколко категории ефекти, като те биват най-различни: артистични, размазващи и изкривяващи образа. Такива, които го превръщат в скица, мозайка или стъкло. Други – създаващи източник на светлина. Наистина ефектите са много, затова няма да обяснявам за всеки по отделно, а ще оставя на вас сами да ги разучите.

7. View

- Zoom in – приближава гледната точка към обекта.
- Zoom out – отдалечава гледната точка от обекта.

- Actual Pixels – ако сме променили размерите на изображението чрез zoom-ване, с тази опция се възвръщат реалните размери.

- Show – опцията Grid създава координатна мрежа върху самия документ. Ако сме правили slices (ако сме нарязали цялото изображение на по-малки) с избиране на опцията Slices те се показват.

- Extras – показва/скрива избраните от менюто Show опции.


8. Window

Оттук можем да изберем, коя лента с опции да се показва и коя - не. Разбира се, ако искаме да вършим нещо с Photoshop, трябва задължително да ни бъдат отметнати с „тикче” опциите Tools и Options.

Менюто Help според мен е ясно, няма смисъл от разяснения.

« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 09:33:38 am от starsssss »
Активен

angelov1965

 • V.I.P.
 • Карма: +428/-71
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Май 01, 2008, 08:05:34 pm
 • Публикации: 943
Re: Инструменти и работно поле на Adobe Photoshop CS3 Extended
« Отговор #1 -: Октомври 03, 2008, 06:29:26 pm »


Marquee Tool - използва се за селекция на области. С него може да се селектира елипса /кръг/, правоъгълник /квадрат/, колона от 1 пиксел и ред от 1 пиксел.

Move Tool - с него можете да премествате обектите, които са на активния слой. Цялото изображение може да преместите, като първо го направите еднослойно.

Lasso Tool - с ласото можете да селектирате области с неправилни форми.

Magic Wand - вълшебната пръчица е за автоматична селекция на всички пиксели на активния слой, които са с цвета на пиксела, върху който сте кликнали с мишката.

Cropping tool - смалява размера на картинката чрез изрязване. Селектирайте с него желаната област от изображението и после натиснете

Еnter, за да я изрежете.

Slice Tool - прави водачи /водещи линии/.

Heal Brush Tool и Patch Tool - различни форми на един и същи инструмент.

Heal Brush Tool се използва при ретуш на снимки, за изтриване на високия контраст. За да го използвате, задръжте натиснат клавиша Аlt, докато кликнете върху източника /областта, която изглежда така, както искате да изглежда и повреденото място/ и влачете мишката отгоре, за да я оправите.

Patch Tool оправя повредените части на снимката, като смесва повредената с добре изглеждащата част. Селектирайте с инструмента част от изображението и извлачете селекцията на другото място. Това ще комбинира селекциите.

Pencil tool и brush tool - използват се за рисуване.

Clone Stamp Tool и Pattern Stamp tool - с първия рисувате копие на областта, която използвате за източник. С втория можете да си създадете шарка, която искате да използвате занапред.

History Brush Tool и Art History Brush - с History Brush Tool можете да отмените промените, които сте направили на изображението, и то само на необходимото ви място. Нещо, като undo за части от картинката.

Art History Brush ужким прави същото, но влага доста творчество в процеса - едва ли ще използвате често този инструмент.

Eraser tool - гумичката изтрива областите от изображението, върху които минавате с мишката /от активния слой/.

Paint Bucket - кофичката оцветява областта в 1 цвят /който вие сте задали/.

Gradient tool - с този инструмент прилагате различни видове градиентно /преливащо се/ запълване на активния слой.

The Blur tool, Sharpen Tool, и Smudge Tool - за да ги използвате, трябва да влачете мишката върху областите, където искате да приложите съответните ефекти. С първия инструмент замъглявате, с втория изостряте, с третия размазвате местата, където влачите мишката.

The Dodge tool, Burn tool, и Sponge tool - с тези инструменти също трябва да влачите мишката по изображението. Първият от тях изсветлява, вторият потъмнява, третият намалява наситеността на цветовете.

Text tool - с него пишете текст върху изображението.

Pen Tool - можете да рисувате контури, които да се поправят и дооформят в последствие. Custom Shape Tools[/color] - създавате различни форми.

Annotation tool - можете да си добавяте бележки или звуци към изображението.

Eyedropper tool - с този инструмент си взимате мостра за цвета от картинката, от панела с цветовете или от прозореца за избор на цвят.

Hand Tool - при голямо увеличение на изображението, с ръчичката си местите областта, в която работите за момента, без да влияете на обектите.

Zoom tool - увеличавате си изгледа на картинката, за да виждате по-ясно детайлите. Този инструмент също не променя самото изображение.
« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 09:33:20 am от starsssss »
Активен

vasilkg

 • V.I.P.
 • Карма: +667/-43
 • Неактивен Неактивен
 • Пол: Мъж
 • :Декември 16, 2007, 04:00:18 pm
 • Публикации: 606
Re: Увод и значение на функциите във Adobe Photoshop CS3 Extended !
« Отговор #2 -: Октомври 03, 2008, 06:47:53 pm »
Незнам дали няма да се брои за спам мнението ми в темата, но ми се иска да кажа едно голямо "Браво" и "Благодаря" на авторите на темата!

M.Schumacher: Maliii very cool :) she pisheme v toq post nema da spamime nado lutemata che e mnogo hubava :) BRAVO


« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 04:17:38 pm от starsssss »
Активен

starsssss

 • Гост
Re: Увод и значение на функциите във Adobe Photoshop CS3 Extended !
« Отговор #3 -: Октомври 03, 2008, 07:44:28 pm »
Меню File (Файлови операции):

New - Нов файл
Open - Отвори файл
Browse - Прелиствай (Отвори диалоговия прозорец File Browser)
Open As - Отвори файл като
Open Recent - Отвори файл от списъка на последните ползвани файлове
Edit in ImageReady - Редактирай в ImageReady
Close - Затвори файла
Close all - Затвори всичко
Close and Go To Bridge - Затвори и премини в Adobe Bridge
Save - Съхрани файла
Save As - Съхрани файла като
Save a Version - Съхрани версия
Save for Web - Съхрани за Web
Revert - Възстанови последната съхранена версия на файла
Place - Помести
Import > Импортирай файл >
Variable Data Sets - Набори от данни и променливи
Annotations - Анотации
WIA Support - Поддръжка на WIA
Export > Експортирай >
Data Sets as Files - Набори данни като файлове
Paths to Illustrator - Пътечки в Illustrator
Send Video Preview - Изпрати Video Preview към устройството
Video Preview - Предварителен изглед на видео монитор
ZoomView - Изображение във формат ZoomView за Web
Automate - Автоматизирай
Batch - Пакетна обработка
PDF Presentation - PDF презентация
Create Droplet - Създай дроплет
Conditional Mode Change - Условна промяна на режима
Contact Sheet II - Каталожен лист II
Crop and Straighten Photos - Изрежи и изправи фотографии
Fit Image - Вмести изображението
Web Photo Galllery - Web фото галерия
Photomerge - Слей няколко фотографии в една панорамна
Merge to HDR - Слей няколко фотографии с различни експозиции в една с максималния динамичен диапазон
Scripts > Скриптове >
Export Layers To Files - Експортирай слоеве във файлове
Image Processor - Процесор на изображения
Layer Comps to Files - Слоеви композиции във файлове
Layer Comps to PDF - Слоеви композиции в PDF
Layer Comps to WPG - Слоеви композиции в WPG
Script Events Manager - Мениджър на скриптови събития
Browse - Прелиствай
File Info - Информация за файла
Page Setup - Конфигуриране на страницата
Print with Preview - Печатай (с предварителен изглед на файла)
Print - Печатай
Print One Copy - Отпечатай едно копие
Print Online - Печатай онлайн
Jump to > Премини в >
Other Graphics Editor - Друг графичен редактор
Exit - Изход


Меню Edit (Редактиране):

Undo (Redo) - Отмени (възстанови) последната операция
Step Forward - Стъпка напред
Step Backward - Стъпка назад
Fade - Промени цвета (за инструмент, филтър, настройка)
Cut - Отрежи
Copy - Копирай
Copy Merged - Копирай при слети слоеве
Paste - Вмъкни
Paste Into - Вмъкни в
Clear - Изчисти
Check Spelling - Провери правописа
Fill - Запълни (настройка на запълването)
Stroke - Контури (настройка на контурите)
Free Transform - Свободни трансформации (геометрични преобразования)
Transform > Трансформирай > (геометрични преобразувания)
Again - Отново (последната трансформация)
Scale - Мащабирай
Rotate - Завърти
Skew - Наклони
Distort - Изкриви
Perspective - Преобразувай в перспектива
Warp - Деформирай
Rotate 180° - Завърти на 180°
Rotate 90° CW - Завърти на 90° по часовниковата стрелка
Rotate 90° CCW - Завърти на 90° обратно на часовниковата стрелка
Flip Horizontal - Завърти огледално в хоризонтална равнина
Flip Vertical - Завърти огледално във вертикална равнина
Define Brush Preset - Дефинирай четка
Define Pattern - Дефинирай шарка
Define Custom Shape - Дефинирай потребителска векторна фигура
Purge > Изчисти RAM-паметта >
Undo - Изчисти RAM от изображението преди последната операция
Clipboard - Изчисти RAM за клипборда от всички данни
Histories - Изчисти RAM от всички съхранени данни
All - Изчисти RAM от всички помощни данни
Adobe PDF Presets - Комплекти готови настройки за PDF файлове
Preset Manager - Мениджър на готови елементи
Color Settings - Цветови настройки
Assign Profile - Назначи профил
Convert to Proffile - Конвертирай в профил
Keyboard Shortcuts - Бързи клавиши
Menus - Менюта
Preferences > Преференции > (предпочитани настройки)
General - Общи
File Handling - Управление на параметрите на файловете
Transparency & Gamut - Прозрачност и цветова гама
Units & Rulers - Мерни единици
Guides, Grid & Slices - Водачи, помощна мрежа и изрезки
Plug-Ins & Scratch Disks - Plug-in модули и scratch-дискове
Memory & Image Cache - Памет и кеш-памет
Type - Текст


Меню Image (Изображение):

Mode > Режим >
Bitmap - Растерно (изображение)
Grayscale - Сиво полутоново
Duotone - Двутоново
Indexed Color - С индексирани цветове
RGB Color - RGB цветно
CMYK Color - CMYK цветно
Lab Color - Lab цветно
Multichannel - Многоканално
8 Bits/Channel - 8 бита/канал
16 Bits/Channel - 16 бита/канал
32 Bits/Channel - 32 бита/канал
Color Table - Цветова таблица
Adjustments > Корекции, настройки >
Levels - Нива
Auto Levels - Автоматични нива
Auto Contrast - Автоматичен контраст
Auto Color - Автоматичен цвят
Curves - Криви
Color Balance - Цветови баланс
Brightness/Contrast - Яркост/Контраст
Hue/Saturation - Цветови тон & Наситеност
Desaturate - Понижи наситеността
Match Color - Съгласувай цветовете
Replace Color - Замени цвят
Selective Color - Селективен цвят
Gradient Map - Градиентна карта
Photo Filter - Фотофилтър
Shadow/ Highlight - Тъмни/светли области
Exposure - Експозиция
Invert - Инвертирай
Equalize - Изравни
Threshold - Праг
Posterize - Постеризирай
Variations - Вариации на изображението
Dupicate - Дублирай
Apply Image - Насложи изображението
Calculations - Изчисления
Image Size - Размер на изображението
Canvas Size - Размер на платното
Pixel Aspect Ratio > Съотношение на страните на пикселите >
Custom Pixel Aspect Ratio - Потребителски зададено съотношение
Delete Pixel Aspect Ratio - Изтрий настройката за съотношение на страните
Reset Pixel Aspect Ratios - Възстанови настройката за съотношение на страните
Square - Квадратни пиксели
D1/DV NTSC (0,9) - Американски ТВ стандарт
D4/D16 Standart (0,95) - Друг стандарт
D1/DV PAL (1,066) - Европейски (PAL) стандарт
D1/DV NTSC Widescreen (1,2) - Американски широкоекранен стандарт
HDV Anamorphic (1,333) - Анаморфен формат HDV за висока разделителна способност
D1/DV PAL Widescreen (1,422) - Европейски (PAL) широкоекранен стандарт
D4/D16 Anamorpih (1,9) - Анаморфен формат D4/D16
Anamorphic 2:1 (2) - Анаморфен формат 2:1
Rotate Canvas > Завърти платното >
180° - Завърти на 180°
90° CW - Завърти на 90° по часовниковата стрелка
90° CCW - Завърти на 90° обратно на часовниковата стрелка
Arbitrary - Произволно
Flip (Canvas) Horizontal - Завърти огледално (платното) в хоризонтална равнина
Flip (Canvas) Vertical - Завърти огледално (платното) във вертикална равнина
Crop - Изрежи
Reveal All - Покажи всичко
Variables > Променливи >
Define - Дефинирай
Data Sets - Набори данни
Apply Data Set - Приложи набор данни
Trap - Застъпи цветовете


Меню Layer (Слой):

New > Нов (слой) >
Layer - Слой
Layer From Background - Слой от фоновия
Group - Групирай
Group from Layers - Групирай от слоеве
Layer via Copy - Слой чрез копиране (Copy)
Layer via Cut - Слой чрез изрязване (Cut)
Duplicate Layer - Дублирай слой
Delete > Изтрий >
Layer - (Изтрий) слой
Hidden Layers - (Изтрий) скритите слоеве
Layer Properties - Свойства, характеристики на слоя
Layer Style > Стил на слоя >
Blending Option - Опции за смесване
Drop Shadow - Хвърлена сянка
Inner Shadow - Сянка навътре
Outer Glow - Сияние навън
Inner Glow - Сияние навътре
Bevel and Emboss - Скосяване и релеф
Satin - Атлазен
Color Overlay - Наслагване на цветове
Gradient Overlay - Наслагване на градиенти
Pattern Overlay - Наслагване на шарки
Stroke - Оконтуряване
Copy Layer Style - Копирай в клипборда стил на слоя
Paste Layer Style - Вмъкни от клипборда стил на слоя
Global Light - Глобална светлина
Create Layer - Създай слой
Hide All Effects - Скрий всички ефекти
Scale Effects - Мащабирай ефектите
New Fill Layer > Нов слой за запълване >
Solid Color - Плътен цвят
Gradient - Градиент
Pattern - Шарка
New Adjustment Layer > Нов корекционен слой >
Levels - Нива
Curves - Криви
Color Balance - Цветови баланс
Brightness/Contrast - Яркост/контраст
Hue/Saturation - Цветови тон/наситеност
Selective Color - Селективен цвят
Channel Mixer - Смесител на канали
Gradient Map - Градиентна карта
Photo Filter - Фотофилтър
Invert - Интертирай
Threshold - Праг
Posterize - Постеризирай
Change Layer Content > Промени съдържанието на слоя
Solid Color - Плътен цвят
Gradient - Градиент
Pattern - Шарка
Levels - Нива
Curves - Криви
Color Balance - Цветови баланс
Brightness/Contrast - Яркост/контраст
Hue/Saturation - Цветови тон/наситеност
Selective Color - Селективен цвят
Channel Mixer - Смесител на канали
Gradient Map - Градиентна карта
Invert - Инвертирай
Threshold - Праг
Layer Content Options - Опции за съдържанието на слоя
Layer Mask > Маска за слоя >
Reveal All - Покажи всичко
Hide All - Скрий всичко
Reveal Selection - Покажи селекцията
Hide Selection - Скрий селекцията
Delete - Изтрий
Apply - приложи
Enable - Разреши
Link - Свържи
Vector Mask > Векторно дефинирана маска
Reveal All - Покажи всичко
Hide All - Скрий всичко
Current Path - Текуща пътечка
Delete - Изтрий
Enable - Разреши
Link - Свържи
Create Clipping Mask - Създай изрязваща маска
Smart Objects > "Умни" (smart) обекти
Group into a New Smart Object - Групирай в нов Smart Object
New Smart Object via Copy - Нов Smart Object чрез копиране
Edit Contents - Редактирай съдържанието
Export Contents - Експортирай съдържанието
Replace Contents - Замести съдържанието
Convert To Layer - Ковертирай в слой
Type > Текст (текстов слой) >
Create Work Path - Създай работна пътечка
Convert to Shape - Конвертирай във фигура
Horizontal - Хоризонтален текст
Vertical - Вертикален текст
Anti-Alias None - Без изглаждане на контури
Anti-Alias Sharp - Изглаждане, с изострени контури
Anti-Alias Crisp - Изглаждане, с рязко очертани контури
Anti-Alias Strong - Силно изглаждане, удебелен текст
Anti-Alias Smooth - Плавно изглаждане, меко очертан текст
Warp Text - Деформирай текста
Update All Text Layers - Актуализирай всички текстови слоеве
Replace All Missing Fonts - Замести всички липсващи шрифтове
Rasterize > Растеризирай >
Type - Тектов слой
Shape - Слой с векторни фигури
Fill Content - Корекционен слой или слой за запълване
Vector Mask - Векторно дефинирана маска
Smart Object - "Умен" (smart) обект
Layer - Слой с няколко елемента
All Layers - Всички слоеве
New Layer Based Slices - Нова изрезка, базирана на слой
Group Layers - Групирай слоеве
Ungroup Layers - Разгрупирай слоеве
Hide Layers - Скрий слоеве
Arrange - Аранжирай >
Bring to Front - Премести най-отпред
Bring Forward - Премести с една стъпка напред
Send Backward - Премести с една стъпка назад
Send to Back - Премести най-отзад
Reverse - Подреди в обратен ред
Align > Подравни
Top Edges - Горните страни
Vertical Centers - Хоризонталните оси по вертикал
Bottom Edges - Долните страни
Left Edges - Левите страни
Horizontal Centers - Вертикалните оси по хоризонтал
Right Edges - Десните страни
Distribute >
Top Edges - Горните страни
Vertical Center - Хоризонталните оси по вертикал
Bottom Edges - Долните страни
Left Edges - Левите страни
Horizontal Center - Вертикалните оси по хоризонтал
Right Edges - Десните страни
Link Layers - Свържи слоеве
Select Linked Layers - Селектирай свързани слоеве
Merge Layers - Слей слоевете
Merge Visible - Слей видимите слоеве
Flatten Image - Сплескай изображението (слей всички слоеве)
Matting > Matte - операции >
Defringe - Отстрани цветния кант
Remove Black Matte - Премахни Black Matte
Remove White Matte - Премахни White Matte


Меню Select (селектиране):

All - Всичко
Deselect - Деселектирай
Reselect - Селектирай отново
Inverse - Инвертирай (селекцията)
All Layers - Всички слоеве
Deselect Layers - Деселектирай слоевете
Similar Layers - Подобни слоеве
Color Range - Цветови диапазон
Feather - Размий контурите на селекцията
Modify > Модифицирай селекцията >
Border - Контурна ивица около селекцията
Smooth - Изглади
Expand - Разшири
Contract - Свий
Grow - Увеличи селекцията
Similar - Включи и несъседни близки цветове от изображението
Transform Selection - Трансформирай селекцията
Load Selection - Зареди селекция
Save Selection - Съхрани селекция


Меню Filter (Филтър):

Last Filter - Последния филтър
Extract - Извлечи
Filter Gallery - Галерия на филтрите
Liquify - Втечни, размекни
Pattern Maker - Създател на шарки
Vanishing Point - Убежна точка
Artistic > Художествени филтри
Colored Pencil - Цветен молив
Cutout - Апликация
Dry Brush - Суха четка
Film Grain - Зърнитост
Fresco - Фреско
Neon Glow - Неоново сияние
Paint Daubs - Цветни петна
Palette Knife - Мастихин (шпакла за бои)
Plastic Wrap - Пластмасова обвивка
Poster Edges - Постеризирани контури
Rough Pastels - Груби пастели
Smudge Stick - Парцалче за размазване
Sponge - Гъба
Underpainting - Грундиране
Watercolor - Акварел
Blur > Замъгляване
Average - С усредняване
Blur - Замъгли
Blur More - Замъгли повече
Box Blur - Замъгляване чрез усредняване
Gaussian Blur - Гаусово замъгляване
Lens Blur - Замъгляване с обектива (поставяне "извън фокус")
Motion Blur - Замъгляване от движение
Radial Blur - Радиално замъгляване
Shape Blur - Замъгляване според зададена фигура
Smart Blur - "Умно" замъгляване
Surface Blur - Замъгляване по повърхнина, със запазване на контурите
Brush Strokes > Окунтуряване с четка
Accented Edges - Подчертани контури
Angled Strokes - Наклонени щрихи
Crosshatch - Кръстосана щриховка
Dark Strokes - Тъмни щрихи
Ink Outlines - Мастилени контури
Spatter - Пръски боя
Sprayed Strokes - Напръскани щрихи
Sumi-e - Калиграфия
Distort > Изкривяване >
Difuse Glow - Дифузно сияние
Displace - Отместване
Glass - Стъкло
Lens Correction - Корекция на недостатъци, внесени от обектива
Ocean Ripple - Океанско вълнение
Pinch - Свиване/раздуване
Polar Coordinates - Полярни координати
Ripple - Вълнообразно преобразуване
Shear - Напречно изкривяване
Spherize - Сферично преобразуване
Twirl - Завихряне
Wave - Вълни
Zig Zag - Зиг-заг
Noise > Шум >
Add Noise - Добави шум
Despeckle - Отстрани петънцата
Dust & Scratches - Прах и драскотини
Median - Усредняване
Reduce Noise - Намаляване на шума
Pixelate > Пикселизиране >
Color Halftone - Цветни полутонове
Crystallize - Кристализация
Facet - Фасети
Fragment - Фрагменти
Mezzotint - Мецотинт
Mosaic - Мозайка
Render > Рендиране >
Clouds - Облаци
Difference Clouds - Облаци (базирани на цветова разлика)
Fibers - Ефект на нишки, фибри, влакна, жилки
Lens Flare - Отблясъци от обектива
Lighting Effects - Светлинни ефекти
Sharpen > Изостряне >
Sharpen - Изостряне
Sharpen Edges - Изостряне на контурите
Sharpen More - По-силно изостряне
Smart Sharpen - "Умно" (smart) изостряне
Unsharp Mask - Разфокусирана маска (метод за изостряне)
Sketch > Скициране >
Bas Relief - Барелеф, нисък релеф
Chalk & Charcoal - Тебешир и въглен
Charcoal - Въглен
Chrome – Хромира
Conte Crayon - Вълшебен молив
Graphic Pen - Графично перо
Halftone Pattern - Полутонова шарка
Note Paper - Хартия за бележки
Photocopy - Фотокопие
Plaster - Мазилка
Reticulation - Мрежовидна рисунка
Stamp - Печат
Torn Edges - Разкъсани ръбове
Water Paper - Намокрена хартия
Stylize > Стилизиране >
Diffuse - Дифузия
Emboss - Релефно изпъкване ("чеканка")
Extrude - Екструзия (изтегляне)
Find Edges - Намери контурите
Glowing Edges - Сияещи контури
Solarize - Соларизация
Tiles - Плочки
Wind - Вятър
Texture > Текстура >
Craquelure - Кракелюр (напуквания)
Grain - Зърнитост
Mosaic Tiles - Мозаични плочки
Patchwork - Тъкан от кръпки
Stained Glass - Витраж
Texturizer - Текстуризатор
Video > Видео >
De-Interlace - Последователно подреждане на видеолиниите
NTSC Colors - NTSC цветове
Other > Други >
Custom - Потребителски
High Pass - "Високочестотен" филтър
Maximum - Максимум
Minimum - Минимум
Offset - Отместване
Digimarc > Филтри на Digimarc >
Embed Watermark - Вгради воден знак
Read Watermark - Прочети водния знак

« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 09:32:48 am от starsssss »
Активен

starsssss

 • Гост
Re: Увод и значение на функциите във Adobe Photoshop CS3 Extended !
« Отговор #4 -: Октомври 03, 2008, 07:45:25 pm »
Меню View (Изглед):

Proof Setup > Настройка на екранната цветна проба > (Избор на цветовото пространство за симулиране)
Custom - Потребителска цветна проба
Working CMYK - Текущото работно CMYK пространство
Working Cyan Plate - Цветоотделка Cyan
Working Magenta Plate - Цветоотделка Magenta
Working Yellow Plate - Цветоотделка Yellow
Working Black Plate - Цветоотделка Black
Working CMY Plates - Цветоотделки CMY
Macintosh RGB - RGB пространство за Macintosh
Windows RGB - RGB пространство за Windows
Monitor RGB - RGB пространство на монитора
Gamut Warning - Области извън печатаемата гама
Pixel Aspect Ratio Correction - Корекция на пропорциите на пикселите
Zoom In - Увеличи мащаба на изобразяване
Zoom Out - Намали мащаба на изобразяване
Fit on Screen - Вмести в екрана
Actual Pixels - Действителни пиксели (100% мащаб)
Print Size - Размер за печат
Screen Mode > Режим на показване
Standart Screen Mode - Стандартен режим на показване
Full Screen Mode With Menu - Режим на цял екран с лентата с менюта
Full Screen Mode - Режим на цял екран
Extras - Екстри (напечатаеми помощни средства)
Show Extras - Покажи екстрите (напечатаемите помощни средства)
Show > Покажи >
Layer Edges - Контурите на слоя
Selection Edges - Контурите на селекцията
Target Path - Целевата пътечка
Grid - Помощната мрежа
Guides - Водачите
Smart Guides - Умни водачи
Slices - Изрезките
Annotations - Анотациите
All - Всичко
None - Нищо
Show Extras Options - Избор на показваните на екрана екстри
Rulers - Покажи мерните линии (рулерите)
Snap - Подравни (с прилепване)
Snap To > Подравнявай (с прилепване) към >
Guides - Водачите
Grid - Помощната мрежа
Layers - Слоеве
Slices - Изрезките
Document Bounds - Границите на документа
All - Всичко
Lock Guides - Заключи водачите
Clear Guides - Изчисти водачите
New Guide - Нов водач
Clear Slices - Изчисти изрезките


Меню Window (Прозорец):

Arrange > Подреди
Cascade - Подреди прозорците каскадно
Tile Horizontally - Подреди прозорците хоризонтално един до друг
Tile Vertically - Подреди прозорците вертикално един до друг
Arrange Icons - Подреди иконите
Match Zoom - Съгласувай мащаба на изобразяване
Match Location - Съгласувай местоположението
Match Zoom and Location - Съгласувай мащаба и метсоположението
New Window for Untitled 1 - Нов прозорец за
Workspace > Работно пространство >
Save Workspace - Съхрани работното пространство
Delete Workspace - Изтрий работното пространство
Default Workspace - Работно пространство по default
Reset Palette Locations - Върни палитрите на местата им по подразбиране
Reset Keyboard Shortcuts - Възстанови бързите клавиши по подразбиране
Reset Menus - Възстанови менютата
Keyboard Shortcuts&Menus - Бързи клавиши и менюта
Automation - Автоматизация
Basic - Основно, базово
Color and Tonal Correction - За цветови и тонални корекции
Image Analysis - За анализ на изображението
Painting And Retouching - За рисуване и ретуширане
Printing And Proofing - За печат и цветни проби
Web Design - За Web Design
What's New in CS2 - Какво е новото в CS2
Working with Type - За работа с текст
Actions - Покажи (скрий) палитрата Actions
Animation - Покажи (скрий) палитрата Animation
Brushes - Покажи (скрий) палитрата Brushes
Channels - Покажи (скрий) палитрата Channels
Character - Покажи (скрий) палитрата Character
Color - Покажи (скрий) палитрата Color
Histogram - Покажи (скрий) палитрата Histogram
History - Покажи (скрий) палитрата History
Info - Покажи (скрий) палитрата Info
Layers - Покажи (скрий) палитрата Layers
Navigator - Покажи (скрий) палитрата Navigator
Options - Покажи (скрий) лентата с опции
Paragraph - Покажи (скрий) палитрата Paragraph
Paths - Покажи (скрий) палитрата Paths
Styles - Покажи (скрий) палитрата Styles
Swatches - Покажи (скрий) палитрата Swatches
Tool Presets - Покажи (скрий) палитрата Tool Presets
Tools - Покажи (скрий) кутията с инструменти


Меню Help (Помощ):

Photoshop Help - Help-система на Photoshop
Welcome Screen - Начален приветствен екран
About Photoshop - За Photoshop
About Plug-In > За plug-in модулите >
Export Transparent Image - Експортиране на прозрачно изображение
Resize Image - Преоразмеряване на изображение
System Info - Информация за системата
Registration - Регистрация
Activate - Активирай
Transfer Activation - Прехвърли активацията
Updates - Ъпдейти
Photoshop Online - Photoshop онлайн
How to Create Web Images > Как се създават Web изображения
How to Customize and Automate > Как да правите потребителски настройки и да автоматизирате задачи
How to Fix and Enchance Photos > Как да поправяте и подобрявате фотографии
How to Paint and Draw > Как да рисувате растерни и векторни изображения
How to Prepare Art f. Applications > Как да подготвяте изображения за други програми
How to Print Photos > Как да отпечатвате фотографии
How to Work with Colors > Как да работите с цветове
How to Work w. Layers&Selections > Как да работите със слоеве и селекции
How to Work with Type > Как да работите с текст
How to Create How Tos > Как да създавате помощни теми от вида "Как да..."
« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 09:32:20 am от starsssss »
Активен

starsssss

 • Гост
Photoshop шорткъти
« Отговор #5 -: Октомври 03, 2008, 09:11:56 pm »
Употребата на преки пътища (или още "шорткъти") повишава бързината на работата, следователно и продуктивността й. Предлагаме ви 30 тайни преки пътища в Adobe Photoshop CS3, много от които са открити след години опит с програмата. Под "тайни" се има предвид, че те не са документирани в самата програма (менютата).
Забележка: урокът е написан за Mac Illustrator CS3 формат. Ако използвате PC, Cmd бутона е = Ctrl бутона, а Opt = Alt.


1. Провлачване на маркировка

С избран инструментът за маркиране (Marquee tool) начертайте селекция в документа (без да освобождавате мишката), задръжте спейсбарът (бутонът за интервал на клавиатурата), и местете свободно селекцията.


2. Хоризонтално скролване

Задръжте бутовна Cmd и скролнете с бутона на мишката. Например Cmd + скрол нагоре ще премести спейс барът надясно.


3. Преглед на списъкът с шрифтове

Кликнете върху името на шрифта в падащото меню и започнете навигация из него с бутоните Нагоре и Надолу.


4. Мащабиране на шрифта

Изберете текста, чийто размер искате да промените. Натиснете Cmd + Shift + > или < за увеличаване / намаляване размера на текста.


5. Проманя мащаба на изображение със скрол бутона на мишката

Можете да увеличавате (zoom in) или намалявате (zoom out) мащаба на изображение с Cmd + Opt + скрол нагоре и надолу.


6. Настройване на числова стойност с провлачване

Поставете мишката над прозорчето за въвеждане на числова стойност, задръжте Cmd + провлачете мишката наляво или надясно. Задръжте Cmd + Opt или Shift и провлачване ще промени стойността в десетични интервали. Важи за всички палитри7. Настройване на числова стойност със скролиране

Кликнете с курсора в прозорчето за въвеждане на числова стойност и започнете да скролвате.


8. Настройване на числова стойност със стрелка нагоре и стрелка надолу

Кликнете с курсора в прозорчето за въвеждане на числова стойност и използвайте бутоните за нагоре и надолу, за настройване на стойността. Ако задържите Shift ще промените стойността в интервал от 10.


9. Мащабиране на изображението до 100%

Двукратно кликване на инструмента Лупа ще направи изображението с размер 100%.


10. Свиване и разгръщане на групи слоеве

Можете да свиете или разгърнете съдържанието на дадена група слоеве като задържите Cmd + кликване върху иконката с картинка. Ако задържите Cmd + Opt + клик на стрелката това ще свие или разгърне всички групи.


11. Показване / скриване на поредица слоеве

Ако искате да манипулирате видимостта на повече от един слой едновременно вместо да кликате на тях един по един мотете да кликнете иконката за видимост и да я провлачите съответно нагоре или надолу.


12. Скриване на всички други слоеве

Задръжте бутона Opt + кликване на иконката за видимост.


13. Промяна на режима на смесване (blending mode)

Opt + Shift + "-" или "+" ще ви позволи да сменяте различните режими на смесване.


14. Задаване на специфичен режим на смесване

Opt + Shift + C, N, M, S, D… ви позволява да зададете на слоя съвсем конкретен режим на смесване.
Например:
Normal = Opt + Shift + N
Screen = Opt + Shift + S
Multiply = Opt + Shift + M
Color = Opt + Shift + C15. Заключване на прозрачността

Натиснете наклонена напред черта ("/", за да заключите прозрачността на слой.


16. Заредете селекция на канал

Вероятно знаете, че Cmd + някое число (1, 2, 3) ще активира каналите в съответната последователност. Натиснете Cmd + Opt + някое число ще зареди селекция. Например, ако натиснете Cmd + Opt + 4 ще заредите Alpha channel 1.


17. Прецизиране на курсора

Caps lock щевключи курсора ви в прецизен режим.


18. Навигация из списъкът с инструменти

Можете да сменяте инструментите, които ползвате, в случай че те са в допълнителен списък, като задържите Shift + прекият бутон за съответният инструмент. Например: B = Brush tool (инструмента Четка); ако натиснете Shift + B отново, ще превключите на Pencil tool (инструмента Молив).


19. Увеличаване / намаляване размера на четката

Ако сте избрали инструмента Четка, можете да увеличите / намалите размера й ако натиснете [ или ] (бутоните за квадратни скоби). Натиснете Shift + [ или ] и ще увеличите твърдостта на четката.


20. Прозрачност

Можете да настроите прозрачността на даден слой чрез бутоните с числа (напр. 1 = 10%, 2 = 20%…). Когато сте избрали инструмента Четка натискането на тези бутони ще настрои нейната прозрачност.


21. Дубликат на слой

Има няколко преки пътища за дублиране на слой.
1. Задръжте Cmd + Opt + изтеглете с мишката слоя, който искате да дублирате.
2. Cmd + Opt + бутоните за посока (нагоре, надолу, наляво или надясно).
3. Cmd + J ще създаде дубликат точно над селектирания слой.22. Копирай видимото и го постави на нов слой

Натиснете Cmd + Opt + Shift + E ще дублира видимите слоеве в нов, сплескан (flatten) слой.


23. Промяна цвета на фона на работното поле

По подразбиране за фон на работното поре Фотошоп ползва сивото. Можете да промените цвета по следния начин:
1. Изберете любимия си цвят
2. Изберете инструмента Кофа (Paint Bucket tool)
3. Задръжте Shift + кликване на работната площ (извън документа!)


Бележка: кликването с десен бутон на работната площ ще ви изведе падащо меню - това ви позволява също да изберете различни цветове.

24. Запълване на слой с цветовете за преден план и фон

Opt + Delete (Backspace) = запълва слоя с цвета за преден план.
Cmd + Delete (Backspace) = запълва слоя с цвета за фон.


Бележка: Cmd + Shift + Delete (Backspace) = запълва не-прозрачните пиксели с цвета за фон.
Opt + Shift + Delete (Backspace) = запълва не-прозрачните пиксели с цвета за преден план.


25. Превключване между прозорците на документите

С Ctrl + Tab можете да се прехвърляте през различните отворени в програмата документи, върху които работите.


26. Зареждане на прозрачност на слой

Cmd + click върху миниатюрата на даден слой ще зареди неговата прозрачност.


27. Пропорционално мащабиране спрямо центъра на обект

С избран инструмента за Маркери (Marquee tools) или в режим на свободна трансформация (Free Transform), задръжте Opt + Shift + провлачване, за да увеличите / намалите мащаба на обект пропорционално спрямо центъра му.


28. Пряк път до Пипетата

Ако сте избрали инструмента Четка, задръжте Opt и ще превключите на инструмента Пипета (Eyedropper tool). Задръжте Opt + Shift, за да активирате Цветовата сонда (Color Sampler Tool).


29. И накрая…

Ако искате да зададете ваши собствени преки пътища, натиснете Cmd + Opt + Shift + K и ще попаднете в панела Keyboard Shortcuts. ;)


Няколко допълнения
В някои диалогови прозорци задържането на бутона Opt превърне бутона “Cancel” в доста полезният “Reset”.
За да оконтурите пътечка, първо я изберет, превключете на инструмента Четка, изберете желаната от вас четка и натиснете на клавиатурата Enter или Return. Това работи и с eraser, clone, blur, и др под. инструменти.
За да превърнете пътечка в селекция, напишете Command-Enter или Command-Return (без значение кой инструмент сте избрали в момента). Ако пък вече има селекция, тогава Command-Shift-Return ще долбави формата на пътечката към нея, Command-Option-Return ще я извади от нея, а Command-Option-Shift-Return ще избере извадка от селекцита.
Ако добавяте сянка (Drop Shadow) и прозореца Layer Style е отворен на раздел Drop Shadow settings, можете да размествате сянката като кликате на нея и я провлачвате където решит из изображението. Това работи и с вътрешните сенки (Inner Shadow). Ако пък задържите Option ще можете да настроите Gradient Overlay, Pattern Overlay, и Satin ефектите по подобе начин.


Нов документ - Ctrl+N
Отвори документ - Ctrl+O
Търси - Shift+Ctrl+O
Отвори като - Alt+Ctrl+O
Затвори - Ctrl+W
Затвори всичко - Ctrl+Shift+W
Запази - Ctrl+S
Запази като - Ctrl+Shift+S
Запази копие - Ctrl+Alt+S
Запази за мрежата - Ctrl+Alt+Shift+S
Настройки на страницата - Ctrl+Shift+P
Премини в Image Ready - Ctrl+Shift+M
Излез - Ctrl+Q
Върни една стъпка назад (History) - Ctrl+Alt+Z
Една стъпка напред (History) - Ctrl+Shift+Z
Cut - Ctrl+X
Copy - Ctrl+C
Paste - Ctrl+V
Paste в - Ctrl+Shift+V
Free Transform - Ctrl+T
Нов Layer - Ctrl+Shift+N
Layer via копие - Ctrl+J
Групирай с предишното - Ctrl+G
Слей Layer-ите - Ctrl+E
Слей видимите layer-и - Ctrl+Shift+E
Селектирай всичко - Ctrl+A
Деселектирай - Ctrl+D
Преселектирай - Ctrl+Shift+D
Обърни наопаки - Ctrl+Shift+I
Повтори последния филтър - Ctrl+F
Извлечи - Ctrl+Alt+X
Liquify - Ctrl+Shift+X
Създаване на мостра (pattern) - Ctrl+Shift+Alt+X
Покажи/скрий екстрите - Ctrl+H
« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 06:05:34 pm от starsssss »
Активен

starsssss

 • Гост
Re: Увод и значение на функциите във Adobe Photoshop CS3 Extended !
« Отговор #6 -: Октомври 04, 2008, 09:48:47 am »
За различните формати в дигиталната фотография.

Описание   Полезен урок за всеки начинаещ


Снимките, които правите с дигиталната си камера, нямат особено голям смисъл, докато не ги прехвърлите на компютъра си за да ги покажете на приятели или за да си направите нова сигнатура със снимка на гаджето, например :) Ето защо е полезно да се знае малко повече за различните формати, които се използват.

Форматът е начинът, по който компютърът разбира как да покаже дадено изображение, което е получил по даден начин. Различните апарати снимат в различни формати. Всеки формат има добри страни и се използва за различни неща, няма формат, който е "най-добър". Има страшно много формати за картинки (можете само да погледнете колко опции има в менюто на фотошоп save as...), но на обикновеният човек не му трябва да знае всичко за всички, достатъчно е да имаме основно познание за най-използваните, така че да знаем какъв формат кога да използваме.

Ето пример: Имаме три идентични картинки с големина 500х150 пиксела. Първата е запаметена като .jpg, втората като .gif, а третата като .tif На пръв поглед няма да забележим разлика в изображението. Когато погледнем големината на файла, обаче, ще видим, че картинка номер 1 е около 100-150KB (става дума за добро качество и за снимка с детайли, не черен фон), GIF-ът е по-голям: около 300-400KB, докато TIF-ът е около 1,5MB. Защо това е така ще разберем, когато научим повече за същността на всеки формат.

Файлови формати
JPEG  (произнася се Джей-Пег) Това е съкращение от Joint Photographic Expert Group. Това е най-разпространеният формат и повечето фотоапарати и камери го използват. Този формат е специално създаден за да пести място. Изображенията се компресират, за да се пресъздадат с възможно най-малко дадена информация. Затова, всеки път, когато запаметим една такава картинка, губим от качеството и. Това не е толкова голям проблем, защото форматът е много добър във запазването на информацията, която човешкото око вижда. Повечето хора не могат да забележат разликата.

TIFF: Tagged Image File format.  Това също е много разпространен формат, заради това, че е много добър в запазването на качеството. Файловете с разширение TIF могат да бъдат запаметени със или без компресия. Ако изберете да ги компресирате, те запазват много високо качество, като едва намаляват големината си. Без компресия получавате точна репродукжия на всеки пиксел от оригинала, което ви гарантира 100% запазено качество, но на цената на големи размери на файловете.

GIF: Graphics Interchange Format.  Това е формат, разпространен главно в интернет. Има някои предимства над JPEG и, всъщност, най-вече се използва за малки картинки в мрежата. Този формат позволява на потребителя да запаметява файлове с частично или съвсем прозрачен фон, което дава възможност те да се използват на сайтове с предварително зададен фон. Освен това те имат опцията да бъдат запаметени в така наречения interlaced mode, който позволява на части от изображението да се покажат, докато други части от него още се зареждат и по този начин дава на посетителите обща представа за картинката преди тя да се е заредила напълно.

BMP  Това е старият формат за картинки на уиндоус (програмата paint все още го използва) Не е много популярен, заради големите размери на файловете. Картинки с това разширение не могат да се четат на macintosh компютри и заради това, както и заради големината си, не се използват в интернет.

RAW  Най-добрите дигитални апарати позволяват на гордите си притежатели да снимат във формат RAW (нарича се също CDD-RAW). Този формат запазва цялата информация от електронната матрица на апарата без да я променя изобщо. В последствие можете да превърнете RAW в JPEG или TIFF на компютъра си. Снимането във формат RAW дава много повече контрол върху обработката на снимката и като цяло дава за резултат по-добро качество. Например тук можете да си играете с различните сетинги като цветове, контраст, светлина и т.н. без да губите информацията, която бихте изгубили в JPG. Все пак и този прекрасен формат има недостатъци. Най-очевидният е, че ще ви трябва отделна програма, за да можете да отворите снимки с това разширение, защото уиндоусът не ги разпознава по подразбиране. Освен това RAW снимките са много по-големи от JPG - от два до шест пъти. Все пак, ако имате достатъчно голяма мемори карта и подходящия хардуер, снимайте на воля, резултатът си заслужава.


Кой формат да използваме?
Като цяло JPEG би трябвало да покрие повечето от нуждите ви и няма да ви се налага да използвате друг. Ако обаче имате намерение да обработвате снимките си, може би ще е добра идея да ги запаметите като TIFF за да не изгубите качество. С JPEG, всеки път когато запаметите файла, губите част от информацията. Ако повторите процеса няколко пъти ще получите значима загуба на качество и "острота" на кадъра. При TIFF това не е така. Както обясних по-рано, при него не се губи никаква информация, независимо колко пъти обработвате и запаметявате снимката. А и винаги можете, след като приключите с редакцията, да запаметите готовото изображение като JPG за да го направите малко и удобно за използване. RAW формат се препоръчва ако искате да имате абсолютен контрол над картините си. Повечето професионални фотографи снимат единствено в RAW формат, защото по този начин получават по-добро качество на кадрите си. Ако не ви пречат големите файлове и по-дългото време, необходимо за компютъра да се оправи с този формат, определено би било добре да го пробвате!

В интернет: JPG и GIF са най-добрите формати за уеб сайтове и електронна поща. Когато запаметявате файла (във фотошоп, например) можете да изберете нивото на компресия, като трябва да намерите добър баланс между качество и големина на файла. Обикновено можете да компресирате малко изображението без да направите забележима загуба на качество. По този начин картинките стават по-малки и много по-бързо се свалят през интернет.


Принтиране JPG с ниска компресия, и съответно високо качество, са най-добрият избор при принтиране, за да запазите качеството. Тук има голямо значение показателят DPI (Dots per Inch), като колкото по-голям е, толкова по-подробно принтерът ще изобрази информацията, която му задава компютърът, върху хартията. Затова е препоръчително да се използват JPG - картини с най-ниската възможна компресия. Ако планирате да обработвате снимките и да ги запаметявате отново и отново преди да ги разпечатате ще е добре да ги запзаите като TIFF, за да не изгубите качество при процеса.
« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 09:59:00 am от starsssss »
Активен

starsssss

 • Гост
Подобряване краищата на селекцията
« Отговор #7 -: Октомври 06, 2008, 09:25:24 pm »
Опцията Refine Edge подобрява качеството на краищата на селекцията и дава възможност да се види как би изглеждала селектираната област върху различен фон за по-лесното й редактиране.

При създадена вече селекция можем да използваме бутона Refine Edge от панела с настройки (options bar) или да изберем съответната команда от меню Select/ Refine Edge. Опцията е активна без значение кой селектиращ инструмент сме използвали.Refine Edge Настройките, които можем да зададем в извеждащия се диалогов прозорец са:
Radius - Определя размера на областта около границата на селекцията, в която ще се извърши подобряването. Увеличаването на радиуса спомага за намирането на по-точната граница на областта при по-фини детайли или при по-плавни преходи.
Contrast - Изостря краищата на селекцията. Увеличаването на контраста може да премахне шума в близост до ръбовете на селекцията причинен от високата стойност на радиуса (Radius).
Smooth - Заглажда граничната линия на селекцията. Възможни са стойности от 0 до 100.
Feather - Създава плавен преход от селекцията към ограждащите я пиксели. Задаваме ширината на този преход в пиксели от 0 до 250.
Contract/ Expand - Свива/ Разширява границата на селекцията. Въвеждаме стойност или преместваме слайдера: за разширяване - от 0 до 100%, за свиване - от 0 до -100%. Особено полезна опция за фини настройки. Свиването на селектиращата рамка може да помогне за премахването на нежелани контури по краищата на селектирания обект.
След последния слайдер са разположени бутоните за промяна начина на визуализиране на селекцията върху различни фонове. В полето Description се дава информация за избрания изглед.
Standard - виждаме стандартната селектираща рамка около селекцията.
Quick Mask - при този изглед областта извън селекцията се оцветява в червено. Ако кликнем два пъти върху този бутон ще можем да променим цвета на маската или непрозрачността.
On Black/ On White - виждаме само селектираната област съответно на черен / на бял фон.
Mask - виждаме само селекцията без изображението в и извън нея. Всичко извън селекцията се оцветява в черно, а селектираната област в бяло.
Ако имаме отметка пред Preview, ще можем да виждаме направените промени в прозореца на изображението. С лупата можем да увеличаваме или намаляваме докато настройваме селекцията, а с ръчичката да преместваме изображението в прозореца.
След като приключим с настройките на селекцията даваме OK.
Активен